X
Menu

Algemene informatie

Algemene Informatie

Op deze pagina leest u alles wat u moet weten over de Bearded Collie!

Het Karakter

De Bearded Collie is een vrolijke, intelligente enthousiaste, speelse en levendige hond.

Door zijn vriendelijke karakter is de "Beardie", zoals ook genoemd, een zeer geschikte gezinshond die goed om kan gaan met kinderen. Ook met andere honden, katten en andere dieren kunnen ze goed overweg.

 
Voor mensen die van het buitenleven houden is het echt een topper: Beardies zijn  graag buiten en een flinke dagelijkse wandeling behoort tot de behoeftes van de Bearded Collie en is net zo belangrijk voor ze als eten en drinken.

De Bearded Collie is een zeer intelligente hond! Dit maakt hen bijzonder gemakkelijk te trainen en zindelijkheid van een puppy is vaak met een paar dagen bereikt. Juist deze intelligentie kunnen ze ook wel eens tegen je gebruiken: een Beardie die zich verveelt gaat zelf dingen verzinnen en dat is soms heel leuk, maar soms ook weer niet...

Opvoeding

Juist omdat ze zo slim zijn is het absoluut aan te raden om met de Beardie een puppycursus en/of een jonge honden training te doen. Dit is een investering waar je de gedurende het hele leven van je Beardie plezier van kan hebben! En omdat ze zo gemakkelijk leren is het ook nog erg leuk. 

Als ze ruim twee jaar oud zijn is een cursus behendigheid ook iets wat heel leuk is, zowel voor de Beardie als de eigenaar. Hierdoor kan een Beardie haar energie kwijt en haar intelligentie kan tevens gestimuleerd worden. Het is werken en spelen tegelijk. 

De Verzorging

De lange vacht van een bearded collie is prachtig om naar te kijken, die wapperende haren in de wind! Deze heeft echter regelmatige verzorging nodig. Vachten verschillen uiteraard van hond tot hond, maar een wekelijkse borstelbeurt is meestal genoeg. Hiervoor zijn speciale borstels en techniek nodig, uiteraard adviseren wij graag hierover. Af en toe wassen is ook geen overbodige luxe. Het behoort ook wel tot de mogelijkheden om de beardie met enige regelmaat bij een trimsalon te laten wassen en borstelen, let dan wel op dat de trimmer ervaring heeft met het ras.  

Vele honden (en bazen!) hebben echter veel plezier van deze contact en aandacht. Beardies verharen verassend weinig dus haren in huis valt heel erg mee. Houd er wel rekening mee dat er van alles in de vacht kan blijven hangen tijdens een wandeling: twijgen, bramen, beukennootjes, blaadjes, mos, noem het maar op! Verwijder dit bij thuiskomst om klitten te voorkomen en uiteraard is het niet fijn voor de hond om scherpe voorwerpen aan de vacht te hebben hangen.

Wat verwacht een Beardie van zijn baas?
  • Bereidheid tot een dagelijkse, flinke wandeling.
  • Bereidheid om aandacht te geven en een consequente opvoeding.
  • Bereidheid om de vacht te verzorgen.
  • Bereidheid om te accepteren dat er wel eens troep op de vloer komt te liggen.
  • Een uitgesproken gevoel voor humor!
Wie moet vooral geen Beardie nemen?
  • Mensen die niet graag buiten zijn en geen tijd voor of zin hebben in wandelen (ook als het regent...)
  • Mensen die erg gesteld zijn op nette kleding en een vlekkeloze huisvloer.
  • Mensen die de hele dag moeten werken en daardoor hun hond alleen thuis moeten laten.
  • Mensen zonder gevoel voor humor!